First class MAS, dat is pas klasse vliegen!

Dineren, slapen, alles in stijl.l

Heel even voelde ik me Paris Hilton, Madonna voor mijn part. (Niet verder vertellen maar het was exact 12 uur lang!)

"Welcome on board Mrs. van Ree".

Huh..kennen ze mijn naam? In Kuala Lumpur???

Ik kreeg gedurende de hele vlucht een soort van p.a. (personal assistant) toegewezen. Een op een service heet dat. Wat een schat was dat. Voorkomend, elegant, alert en attent.

Dekentje hier, slofjes daar, nog een digestiefje? Allez, vooruit maar.

First class vliegen, notabene met topmaatschappij Malaysia Airlines, overkomt ook deze blogredacteur niet bepaald iedere dag.

Business class vliegen is al riant, nou first class vliegen is van een geheel ander kaliber.

Vanaf het moment dat je aan boord van de Boeing stapt en plaatsneemt in je vliegtuigstoel, hoewel stoel…het is niet eens een fauteuil, het is een echte zetel, begint het gepamper en de verwennerij al.

Pikant detail: je vliegt in de neus van de kist!

En blijft verschoond van irritante 'dienstmededelingen', die men door de microfoonomroept. Nee, niet hier, rust, kalmte en stilte, daar dompel je voor 100% in onder. Samen met hooguit 10 andere mede-passagiers.

Mijn jas werd netjes in een garderobekast opgeborgen en in de enorme locker boven mijn hoofd pasten wel 15 kloeke shoppingbags. Oeps, daar klapte mijn LCD scherm al uit. Lekker filmpjes kijken of toch maar de lectuur doorspitten?

Eerst maar wat drinken en eten. Een van de mooie onderdelen van de vergaande service van de MAS is dat de vliegmaatschappij passagiers welke business of first vliegen een traditioneel gerecht aanbieden. Sate. Met een pindasaus waaraan geen Indonesische toko kan tippen.

Nou wil het geval dat ik in Kuala Lumpur recent de cateringafdeling van Malaysia Airlines mocht bezoeken. Witte stofjas aan, haren bedekken dus mutsje op, niets aanraken en alles is schoon en superclean daar! Er wordt al dat verrukkelijks dat wij een boord geserveerd krijgen klaargemaakt. Aangezien je metabolisme tijdens vliegreizen aan verandering onderhevig is, houdt men qua koolhydraten, eiwitten, smaakpapillen daar ernstig rekening mee. Wetenschappers weten nu eenmaal veel en zij adviseren veel luchtcateraars.

Zo kon ik met eigen ogen aanschouwen hoe ze bij de MAS hun sate maken: op lange bbq's. En de stokjes waaraan de speciaal geselecteerde stukken vlees handmatig worden geregen zijn gemaakt van mangrove hout. Jammer, het recept houden ze geheim, wat zou ik graag tijdens een etentje mijn gasten zo'n sateetje willen serveren.

Aangezien ik een nachtvlucht had van Kuala Lumpur naar Amsterdam was de bedoeling dat ik zou slapen na het geserveerde topdiner.

Ik kreeg een fraaie pyama, een toilettas met La Prairie producten, kon heerlijk mijn tanden poetsen met de bijgeleverde spullen en ondertussen had mijn p.a. mijn vliegtuigstoel getransformeerd tot een riant bed.

Het leuke van vliegen tegenwoordig is dat men door moonlighting (de verlichting verandert steeds heel subtiel van kleur)  het lichaam kunstmatig klaarstoomt voor de avond en de nacht. (Scheelt weer jetlag heb ik ondervonden)

Na een vliegreis van ruim 12 uur en een riant ontbijt (met sapjes en eitjes) stonden we na een zachte landing exact op tijd op Schiphol Airport.

Wat een ervaring!

Heb jij ook wel first class gevlogen? En zo ja, met welke maatschappij? Stuur een reactie en deel met mij je ervaringen.

Lees ook:Shop till you drop in Kuala Lumpur
Lees ook:First Class genieten bij Singapore Airlines tijdens de Vakantiebeurs
Lees ook:Vliegen in een suite in een jumbo
Lees ook:Wentelen Nederlanders zich in luxe? Vergeet het maar! Uitslag travel poll
Lees ook:Globetrotters & Reisfanaten (afl. 5 met jouw luxereizen redacteur Ellen van Ree)

7 reacties op “First class MAS, dat is pas klasse vliegen!

  1. Peter Jongerius

    Nou nou, wat een geld-over-de-balk gooierij.
    Wat kost zo’n ticket wel niet?
    Je kan toch net zo goed economy vliegen, dezelfde route, dezelfde vertrek en aankomsttijd, wat maakt het nou uit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Nelle Artstook

      Hallo Peter,
      Er zijn denk ik situatie’s die je er toe bewegen om firstclass te vliegen. Ik ben niet meer de jongste en ben net mijn man verloren na een huwelijk van bijna 40 jaar en om die nare dagen rond Kerst en Oud en Nieuw te ontlopen ga ik naar mijn broertje die in de bossen, in alle rust in Canada woont. Ik vlieg op 1 jan. weer terug, ben ik bij de start van het Nieuwe jaar, hoog in de lucht, dicht bij de hemel en dus toch nog even bij mijn man.
      Lijkt me bijzonder aangenaam om dit niet in een vol vliegtuig te hoeven beleven.
      Warme groet, Nelle.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Ellen van Ree

    Veel beste Peter. Heel veel.
    Wie het breed heeft, kan het breed laten hangen is meen ik de uitdrukking.
    In dit geval: zitten. Riant veel beenruimte kan ik je verzekeren en inplaats van opgevouwen tussen 3 stoelen ingeklemd proberen te pitten, lig je languit in een heus bed. En dat is tijdens een lange nachtvlucht wel zo comfortabel.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Arno Wingen

    leuk stukje. Verschil tussen economy en first class is inderdaad erg groot. Laat de jaloerse mensen maar lekker kritiek hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Nelle Artstook

    Dank Ellen voor je uitleg wat betreft first class vluchten. Wist het verschil tussen economy en first class niet en omdat ik daar naar opzoek was, kwam ik op je blog terecht.
    Dus mooi dat je er even over ging schrijven.
    Warme groet Nelle.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Elenitsa

    Hoi Ellen, toevallig ben ik ook een keertje in first class verzeild. Wij hadden voor een reis rond de wereld business class geboekt en vlogen het eerste stuk samen met vrienden. Economy was overboekt, dus verhuisden wij naar first en onze meereizende vrienden van economy naar business. Tijdens deze reis (München-Bangkok met Lufthansa, Boeing 747) heb ik het verschil tussen business en first leren kennen. Je komt inderdaad terecht in een oase van rust en ruimte, een buitengewoon attente stewardess verwent je met alles wat je hartje begeert, het is geweldig. Vrijwel alle medereizigers waren echter zakenmensen, die het overheerlijke diner al tv kijkend naar binnen werkten; waarschijnlijk doen zij dit elke week.
    Een bijkomend genot is dat het door mij zo genoemde “voorpersen” op nauwe plastic stoeltjes in de luchthaven komt te vervallen; in de lounge geniet je tijdens de onvermijdelijke wachttijd in je comfortabele fauteuil van een hapje, drankje en krantje. Zo is reizen een belevenis op zich. Helaas hangt er een flink prijskaartje aan.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Leentje

    Wat leuk om de reacties te lezen. ‘k Heb zelf al aardig wat gevlogen, maar altijd economy. Begin 2010 ga ik naar the USA, maar wil dit maal via de KLM business class. (ben eerder naar USA geweest maar dan geen business class)
    Heeft iemand van jullie toevallig bij de KLM/North West business gevlogen? Kunnen jullie wat details beschrijven? (wil weten of ik waar krijg voor mijn geld)
    Alvast bedankt!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.